Tajski boks za otroke

Na podlagi dolgoletnih izkušenj poučevanja in vodenja treningov, opažam drastičen upad psihofizičnih sposobnosti novih generacij učencev. Na tem mestu nebi izgubljal časa s tem, kaj je razlog, pač pa bom objavo posvetil temu, kako lahko pri nas izboljšamo otrokov gibalni razvoj. Znano je, da pravilen gibalni razvoj v otroških letih močno vpliva na poznejše motorične sposobnosti človeka ter posledično tudi na njegove športne rezultate.

Pri nas na žalost še vedno velja splošno prepričanje, da tajski boks ni primeren za otroke in naša naloga je, da to teorijo ovržemo. Tako kot je za otroke koristna pravilna vadba juda, atletike, gimnastike itd., tako je koristen tudi tajski boks. Namenoma sem uporabil besedo vadba in ne šport, saj menim, da na začetku otroke ni primerno siliti v boj za tekmovalne dosežke. Prva in najbolj pomembna stvar je, da otrok v vadbi uživa in da mu ta ne predstavlja dodatnega stresa, saj je to pogoj, da bo s tem nadaljeval tudi v poznejših letih. Čeprav se količina priporočljive vadbe razlikuje od otroka do otroka, je organizacija WHO leta 2007 postavila okvirne standarde, in sicer da je poleg vsakodnevnih aktivnosti za otroke priporočljivo 2x tedensko izvajanje usmerjenih vaj, ki vplivajo na mišično moč, gibljivost in zdravje kosti.

V našem društvu vpisujemo otroke od 7. leta starosti dalje. Treningi so sestavljeni iz splošnih gimnastičnih vaj, ki so dobra podlaga za morebitno kasnejše resno treniranje kateregakoli športa in specifičnih vaj, kjer se bo otrok naučil osnovnih tehnik tajskega boksa (šola tajskega boksa).

Otrok bo s tem pridobil:
– izboljšanje psihofizičnih sposobnosti
– razvoj in zdravje kosti in sklepov
– izboljšanje samozavesti in samopodobe
– socializacija in boljša integracija v skupino
– disciplina (dokazano je, da so otroci, ki redno in disciplinirano trenirajo tudi pri šolskem pouku bolj dojemljivi)
– znanje tajskega boksa in samoobrambe ter posledično večja samozavest močno zmanjšata možnost medvrstniške zlorabe in prispevata k izogibanju verbalnih in fizičnih konfliktov

Smo člani Olimpijskega komiteja Slovenije in treniramo po standardih krovnih organizacij IFMA in WMC ter vzpodbujamo zdrave in nenasilne življenjske navade.

Vabljeni k vpisu.

https://tajskiboks.si/razmisljanje-o-prihodnosti/