Tajski boks za ženske

Kljub temu, da živimo v dobi največjega pretoka informacij, še vedno obstaja ogromno stereotipov. Eden od teh je, da tajski boks ni primeren za ženske. “Punce se ne bi smele pretepati”, “s treningi ti bodo “zrastle” mišice in postala boš možača”, “kako boš dobila fanta, če se te bodo vsi bali” in “v telovadnici boš v levjem gnezdu med samimi sumljivimi tipi”, je le nekaj popolnoma napačnih trditev, s katerimi se ženske poskuša odvrniti od tajskega boksa. Gremo po vrsti:

“Ženske se ne bi smele pretepati.” Res je. Tajski boks je šport, ki lahko našemu telesu in duši da neprecenljivo veliko. Zdravje, vitalnost, samozavest in notranjo trdnost. V tajskem boksu se ne pretepamo, temveč v najboljšem primeru tekmujemo v ringu, upoštevajoč športna pravila ob maksimalnem spoštovanju svojega nasprotnika. Večina trenirajočih pa ne tekmuje, temveč trenira za lastno zdravje in zadovoljstvo. Drugi segment tajskega boksa, poleg športno rekreativnega, pa je samoobrambni. Ženske še vedno sodijo v ranljivo skupino in so lahko bolj pogosta tarča moškega ali ženskega spola. V primeru, ko se ženska znajde v vlogi žrtve in ni druge poti, se znanje tajskega boksa pokaže kot izjemno učinkovit samoobrambni model, ki nam lahko reši denarnico, dostojanstvo ali celo življenje. Najbolj pomembna stvar pri tajskem boksu z vidika samozaščite pa je, da ženske, ki se ukvarjajo s tem športom, izgubijo “auro” žrtve in s tem močno zmanjšajo možnost, da bi jih kdo napadel. O auri žrtve bom bolj podrobno pisal v naslednji objavi.

“S treningi bodo ženskam “zrastle” mišice in postale bodo možače.” Mišice so eden ključnih organov v našem telesu, saj nam omogočajo premikanje in skupaj s skeletom poskrbijo, da sploh lahko stojimo. Z estetskega vidika pa lepo razvite mišice prispevajo k lepši telesni drži in postavi. Tudi srce je mišica, ki jo je treba krepiti. Zaradi drugačnega hormonskega ravnovesja imajo ženske manjši odstotek mišičevja v razmerju z maščevjem kot moški. V praksi to pomeni, da bo ženska, kljub napornim treningom izredno težko ali skoraj nemogoče po naravni poti razvila tako ogromne mišice, da bi jo lahko označili za možačo. In to kljub vključevanju treninga z utežmi. Nujno je treba poudariti še, da športno treniranje, še posebej trening moči, ki je tudi sestavni del tajskega boksa, ohranja in celo poveča kostno gostoto. To je koristen podatek predvsem za ženske in starostnike, ki imajo že v osnovi manjšo kostno gostoto in s tem povezane bolezni in težave, ki lahko usodno zaznamujejo življenje. Torej drage dame, če bi rade imele funkcionalno, lepo oblikovano telo in zdrave kosti, čimprej začnite trenirati tajski boks.

“Kako boš dobila fanta, če se te bodo vsi bali?” Na tem mestu prevzemam odgovornost, če se te bodo izogibali moški, ki se bojijo samozavestnih žensk. Drugače pa ženske, ki trenirajo tajski boks navzven niso prav nič drugačne od povprečja, drži pa, da je njihova drža veliko bolj samozavestna in postava lepša.

“Borilnica ni mesto za ženske, saj je polna nevarnih ljudi.” Glede na to, da že 20 let vodim treninge tajskega boksa in sem v tem času obiskal ogromno borilnic doma in po svetu, lahko z gotovostjo trdim, da se ženska težko znajde v bolj varnem okolju. V športnem društvu Khun kao vedno poskrbimo za svoje varovance, še posebej za tiste bolj ranljive. Med našimi člani vlada medsebojno spoštovanje, v telovadnico pa hodimo zato, da poskrbimo za svoje telo in duha. Dejstvo je, da se največ zlorab in nasilja dogaja ravno na krajih, kjer bi se morale ženske počutiti najbolj varne – na delovnem mestu in v družinskem okolju. Poleg tega je šibka in nesamozavestna ženska idealna “kandidatka” za žrtev psihičnega in fizičnega nasilja.

Torej, zakaj naj ne bi bil tajski boks primeren za ženske? Ker znižuje stres? Ker poveča samozavest in daje občutek varnosti? Zaradi zdravega in vitalnega telesa tudi v pozni starosti? Zaradi koristnega preživljanja prostega časa v zdravem okolju?

Spoštujem vse borilne veščine in športe. Opažam pa, da se ime tajski boks vedno bolj zlorablja. Tajski boks je olimpijski šport in borilna veščina, ki vsebuje svoj lastni kurikulum, kjer prav tako obstajajo stopnje znanja in nazivi, kot recimo pri judu ali karateju. V Khun kao Ljubljana lahko trenirate pravi tajski boks (muaythai) pod okriljem dveh krovnih svetovnih organizacij – IFMA (amaterska) in WMC (profesionalna) ter Slovenske zveze tajskega boksa. Odločite se lahko za tekmovalni ali rekreacijski nivo, medtem ko je ženskam v okviru konceptnega treninga tajskega boksa namenjen t. i. muaythai for ladies – vodene vadbe prirejene posebej zanje. V obeh primerih treninge vodijo certificirani trenerji, s certifikatom IFMA n WMC.