Razmišljanje o prihodnosti

PROBLEM
Zmaga revnega sveta nad napredno zahodno civilizacijo. Vzgoja nove generacije umskih in motoričnih invalidov ni ravno najboljša popotnica v čas velikih svetovnih sprememb. Najbolj žalostno pri tem je zanikanje problema nas, ki imamo trenutno v rokah orodje, da to spremenimo. Koliko klofut bomo morali dobiti, da se bomo zamislili, kdo nas bo v prihodnje zamenjal. Ali pa smo se že sprijaznili s tem, da je naša doba pač končana in bomo morali dati priložnost drugim? Vzgoja in priprava na življenje se začne že od malih nog. Naša (zahodna) evolucija je šla preprosto predaleč. Čas je, da se ozremo nazaj v zgodovino, ki nam ima zelo veliko za povedati. Med drugim to, da preživijo le sposobni in prilagodljivi.

PARADOKS
Fotografija na desni strani naj bi prikazovala dva ekstrema. S tem, da zgornji del fotografije v današnjem času žal ni več ekstrem, ampak realnost. Upam, da se motim, vendar menim, da bi se danes več staršev zgražalo nad spodnjo, kot pa nad zgornjo fotografijo. Seveda, zgornji otrok je nezahteven. Dokler bo imel dovolj čipsa, bo sedel pred televizorjem in starši bodo imeli mir. Tak otrok ne postavlja vprašanj in ga ni treba voziti nikamor. Vedno doma, na varnem, na suhem in toplem. Brez skrbi, če bo prišel pravočasno domov in da se mu ni kaj zgodilo.

VZROK
Doma se niso prav dosti ukvarjali z njim, šolo je nekako izdeloval, saj so mu redno pisali opravičila. Sploh za športno vzgojo, saj je ta nevarna in nepotrebna. Nikoli ga niso napodili ven med mularijo, niti ob lepem vremenu. Odraščal je med filmskimi in internetnimi junaki. Nikoli ni za nič odgovarjal. Lepo zavit v vato.

POSLEDICA
Sčasoma pride v krizo identitete. Ne zna več uživati v stvareh, saj se mu nikoli ni bilo treba boriti in mu je bilo vse samoumevno in dano. Kronično nezadovoljen in prazen. Nepripravljen na življenje, kjer si bo moral sam izboriti svoje mesto.

REŠITEV
Pustimo otroku splezati na drevo. Saj bo le tako spoznal, da lahko pade; kaj mora narediti, da ne pade in kaj storiti, če pade. Širimo mu obzorja. Omogočimo socializacijo. Doma, v šoli, na igrišču, na treningu, krožku, itd.